Dabasi János

dabasijanos

Vállalkozó

(2220 Vecsés Fő út 61.) Dobrovitz János és Liebe Éva gyermekeként Vecsésen született 1942. május 24-én. A Németországból származó család Vecsés 1786. évi újratelepítéséig vissza tudja vezetni a családfáját. Az 1946. évi keserves sváb kitelepítések a családjuk rokonságát is keményen érintették, s a félelem motiválta a szüleit, hogy 1946-ban Dobrovitzról Dabasira magyarosítsák a család nevét. Minden Vecséshez köti, az ősök, az ismerősök, a barátok, a múltja és a jelene.

Az 1. sz. Általános Iskolában végezte alapfokú tanulmányait, majd a monori József Attila Gimnáziumban érettségizett, Budapesten a Wesselényi Miklós Szakközépiskolában műszerész szakmát szerzett.  1960-1975 között az FMV. Kőbánya Fehér úti üzemében volt  műszerész. 1975-ben Vecsésen savanyúság készítésére és forgalmazására alakított családi vállalkozást, amely máig a VESAV Kft. nevet viseli. Ennek a Kft-nek a fia, ifj. Dabasi János üzemgatzdász az ügyvezető igazgatója, s az ő munkáját segíti a felesége, ifj.Dabasiné Simon Szilvia, Dabasi János és Dabasi Andrea. 

2002-óta a Lokálpatrióta Egyesület színeiben a 4. sz. választókörzet önkormányzati képviselője. Több vecsési utca szilárd burkolatának elkészítéséből, a Falusi Nemzetiségi Óvoda korszerűsítéséből, játszóterek és fásítási akciók megvalósításából vette ki a részét. A mezőgazdasági és környezetvédelmi bizottság elnökeként, a gazdasági és a pénzügyi bizottságok tagjaként végez közéleti munkát. Aktív résztvevője a Vecsési Káposztafeszt előkészítő csapatnak. Nyugdíjasként a Kulturverein Vecsés Egyesület tagja. Egresi (Eisen) Anna első feleségével kötött házasságából két gyermekük született: János (1963) és László (1966). A fia, László üzemmérnök, repülőgépvezető, a SLOT CONSULTING Kft. repülőgép kiszolgálási részlegvezetője. Első felesége elhunyt. Második felesége Dabasi Andrea. Öt unokája van, Anita, Viki, a hármas-iker Réka, Ákos és Balázs. Van két nevelt gyermeke is: Réka  és Csaba, akiket sajátjaként szeret. Szabad idejében szívesen barkácsol, olvas, vagy az unokákkal foglalkozik.

Hosszan tartó súlyos betegség után 2014. február 10-én hunyt el. 

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi