Doróné Zemmel Katalin

doro kati

Könyvtárigazgató


Nyugalmazott könyvtárigazgató. Zentai (Zemmel) Nándor és Walter Mária  gyermekeként Vecsésen, 1947. február 21-én született.

Általános iskolai tanulmányait a Falusi általános iskolában végezte. 1965-ben Budapesten a Bem József Gimnáziumban érettségizett. 1981-ben az egri Ho Shi Minh Tanárképző Főiskolán szerzett  könyvtár szakon diplomát, majd 2005-ben a Pest Megyei Szakszervezetek KKDSZ Szakképzési Akadémiáján felsőfokú kulturális menedzser szakvizsgát tett. 1965-68 között Budapesten a Fővárosi Illatszerbolt Vállalatnál volt eladó.

1968-tól Vecsés Nagyközségi Könyvtárban illetve a Róder Imre Városi Könyvtárban (2220 Vecsés, Károly u. 2.) dolgozott az intézmény igazgatójaként. 1969 óta kiemelt feladatának tekintette a helyi honismereti dokumentumok gyűjtését és a nemzetiségi hagyományok felelevenítését, ápolását. Egyik alapítója majd vezetője az 1968-ban létrehozott Honismereti Körnek, amely 1980-ban életre hívta a Vecsési Német Nemzetiségi Hagyományőrző Tánccsoportot. 2002-ig aktív táncosként számos hazai és nemzetközi siker részese.

Korábban a Vecsési Tájház Munkacsoport elnöke, Rheinstetten testvérvárosi kapcsolatát ápoló bizottság tagja, valamint 25 éven keresztül a helyi sváb bálok szervezőjeként tevékenykedett. 2000-től a Rosmarein német nemzetiségi tánccsoport koreográfusa, művészeti vezetője. A Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban gyermek tánccsoportot vezet. 2000-től a Vecsési Káposztafeszt meghatározó szervezője. A Német Nemzetiségi Önkormányzat külsős tagjaként a nemzetiségi kiskönyvtár gyűjteményének kezelője, a vecsési közélet elmaradhatatlan szervezője, résztvevője.

Néhai Doró Tiborral kötött házasságából egy gyermekük született: Tibor (1970). A Vecsési Tájékoztatóban, Vecsési Kalendáriumban jelentek meg írásai a könyvtárról, helytörténeti gyűjteményről, tánccsoportokról, nemzetiségi eseményekről. Kétszer kapta meg a Szocialista Kultúráért kitüntetést, és 2005-ben a Vecsés Város Önkormányzata Pro Urbe díjjal ismerte el közéleti munkáját. Szabadidejében is szívesen végez helytörténeti és néprajzi kutatásokat.

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi