Endrei Lajos

endreilajos

MÁV állomásfőnök


 (2220 Vecsés Telepi u. 77. a MÁV állomás épülete). A Felvidéken, Zólyomban született 1912. augusztus 12-én és Budapesten hunyt el 1995. március 19-én.

A család a trianoni diktátum idején került Magyarország megcsonkított területére, miután az apa a fenyegetések ellenére sem tette le a szlovák vasutasoktól megkövetelt esküt. Eredeti szakmája szerint műszerész volt és Budapesten a telefongyárban dolgozott. 1935-ben került a MÁV-hoz. Végigjárta a ranglétrát a váltókezelőtől, a forgalmi szolgálattevőn át a vasúti pénztárnokig, a vonali rendelkező szolgálattevőig. A MÁV tisztképzőt 1937-ben végezte majd ugyanott 1960-1962 között az emelt szintű tanfolyami képzésben is részt vett. 1953. június 26-tól Vecsés MÁV Állomás főnökévé nevezték ki, és 1972-ig az is maradt. A családjával együtt Vecsésen lakott. Akkor még az állomásfőnöknek olyan tekintélye volt, mint egy tanácsi, gyógyszertári vezetőnek, az orvosnak vagy az iskolaigazgatónak.

Részt vett Vecsés kulturális életében és a labdarúgók alkalmazásával támogatta a község sportját is. 1920-1930 között - a trianon utáni nehéz időszakban – édesapjával együtt szinte gyermekként lett a Telefongyári Dalkör tagja. 1957-1982 között társadalmi megbízatásként a Monorvidéki ÁFÉSZ igazgatósági tagja, felügyelő bizottsági elnöke. Vecsésen is bekapcsolódott a kulturális életbe és a Jókai Kultúrcsoport képviselője és önzetlen támogatója volt. A Kiváló véradó állomásfőnök lánya Endrei Marika évekig a vecsési színjátszás kedvelt üdvöskéje, színpadra termett, vidám, temperamentumos egyénisége volt. Amikor hivatásos előadóművész szeretett volna lenni, működési engedélyét a próbaszereplés alapján azonnal meg is adták. Több szálloda bárjában énekelt nagy sikerrel. Felfelé ívelő pályáját azonban egy gyógyíthatatlan betegség derékba törte és 35 éves korában elhunyt. 

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi