Fodor Etelka (Dr., Tar Györgyné)

fodoretelka

Orvos


Dr. Fodor Etelka (Tar Györgyné) orvos (2220 Vecsés Bertalan u. 1.) Vecsésen született 1941. március 17-én.

Általános iskolai tanulmányait Vecsésen a Felső telepi iskolában végezte. Erőshitű, római katolikus családjuk önzetlenül segítette a hátrányos helyzetű családokat. Édesapja a Ganz-Mávag megbecsült asztalos szakembere volt, és mindenhez értő, sokoldalú ezermester hírében állt. Ő újította fel a háború után a Petőfi téri templom toronyóráját és tette működőképessé. 1959-ben a László Gimnáziumban miniszteri kitüntetéssel érettségizett. 1965-ben szerzett cum laude minősítéssel orvosi diplomát a Budapesti Orvostudományi Egyetemen.

1966-1981 között Vecsésen volt körzeti orvos, majd az üzemorvosi szakvizsga után 1981-1983-ig Tatán üzemorvosként szolgálta a magyar egészségügyet és a betegeket. 1983 óta Budapesten a XVIII. kerületi szakrendelő orvosa, és 24 éven át sportorvosi feladatokat is ellátott. Immár 18 éve vállalkozó orvos. 1995 óta tagja a Magyar Orvos-írók és Képzőművészek Körének, amelynek ő az elnöke. 2008 óta évente rendez a Kör orvosai számára kongresszusokat, és szerkeszti a Kör Antológiáját, amely a tagok írásaiból könyv alakban jelenik meg. 1969-ben feldolgozta Pest megye egészségügyi statisztikai adatait. 1975-ben készítette el a Vecsés 150 éves egészségügye című tanulmányát, amivel a Pest Megyei Levéltár pályázatán díjat nyert.

A szüleihez hasonlóan ő is érzékeny az önhibájukon kívüli okok miatt hátrányos helyzetbe került emberek iránt. Nagy összefogással, több autónyi könyvet gyűjtött, amivel az erdélyi gyermek- és közintézményeket segítette. Ő maga is sokat utazott Erdélyben és a világ más tájain, és a családja fiatal tagjait is erre biztatja. 1992-ben egykori középiskolájában, a László Gimnáziumban alapítványt tett a legjobb előmenetelű diákok jutalmazására, és minden tanévben, pénzjutalomban részesíti a legjobban tanuló-sportoló diákot. 2013-ban egészségügyi vállalkozásának jövedelméből alapítványt tett egykori vecsési iskolája, a Petőfi Sándor Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium javára is. Egykori osztályfőnökének, Szűcsné Cservinka Ildikónak az emlékére díjazást ajánlott fel annak a Petőfi téri diáknak és felkészítő tanárának, aki a tanulmányi versenyeken a legjobb eredményt éri el.

Tar Györggyel kötött házasságából két gyermekük született: a lányuk. Ildikó pedagógus, a fiúk, László mérnök egy német-angol cégnél Budapesten. Két saját és egy nevelt, rokon unokája van. Szabad idejében Vecsés múltjának és családjának emlékeit gyűjtögeti, és a vecsési újságokban publikál. 

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi