Gyarmati Dezső

gyarmatidezső

Tűzoltó


(2220 Vecsés Tinódi u. 2). Pilisen született 1916. október 13-án és Vecsésen hunyt el 1982. január 18-án. Gyermekkorát Nyáregyházán töltötte. Ott járt elemi és Monoron az ipari iskolába. Szobafestő és mázolóként szabadult fel.

Édesapjával és bátyjával együtt először Pilisen volt önkéntes tűzoltó. Mindvégig kitartott az önkéntesek mellett és századosi rangig vitte. 1957-től az Állami Tűzoltóságnál dolgozott és hivatásos tűzoltó főtörzsőrmesterként nyugdíjazták a magyar forradalom utáni évben. Elméletileg és gyakorlatilag is tökéletesen képzett tűzoltó volt, aki a tudását az önkéntesek képzésénél hasznosította és adta át ismereteit a fiataloknak. Mikor Vecsésre költözött, itt is bekapcsolódott az Önkéntes Tűzoltó Egyesület munkájába és a kiképzésekbe, Hollósi Sándor után ő lett az önkéntes tűzoltók parancsnoka. Működése alatt mind a felnőtt, mind a gyermek csapatok az elsők között végeztek a járási és megyei versenyeken. Legnagyobb eredménye a vecsési gyermek csapattal az 1976 évi országos tűzoltó verseny megnyerése volt.

Munkáját Szocialista Hazáért érdeméremmel ismerték el.

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi