Hallgas Jenő Zoltán

kikicsodaprof2

Szobrászművész


Hallgas Jenő Zoltán szobrászművész Baján született 1912-ben és Rómában hunyt el 1980 decemberében. Elemi és polgári iskoláit Vecsésen járta. További tanulmányait Budapesten és Bécsben végezte, majd Németországban tanulmányúton vett részt. 1938-1939-ben Firenzében az Accademia della Bella Arti növendéke. 1940-1941-ig a Képzőművészeti Főiskolán Kisfaludy Strobl Zsigmond tanítványa. 1942-ben a Római Akadémián diplomát szerzett, ekkor szerepelt először ösztöndíjasként művész kiállításon.

1943-ban egy olasz gyógyszerésznőt vett feleségül, akivel 1946-ban Argentínába mentek. Ott élt és dolgozott 1946-ig, amikor újra visszatért Rómába. Argentínában a mendózai egyetem kerámia iskolájának igazgatója és a műemlékvédelem osztályvezetője volt. Súlyos betegsége miatt nem tudott Vecsésre hazajönni. Csak képeit, szobrait, kerámiáit küldte el a bajai és budapesti kiállításokra. Rómában halt meg 68 éves korában.

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi