Horányi (Hrahovina) Ottilia

Horányiottilia

Énektanár

(2220 Vecsés Eötvös u. 3/b). Hrahovina Lajos és Kovács Janka gyermekeként, Vecsésen született 1943. január 24-én.

Fiatal korától kitűnt rendkívüli muzikalitása. A helyi zeneiskolában tanult, ahonnan a Zenegimnáziumba került és leérettségizett. A Zeneakadémián a középiskolai ének-zenetanár szakon tanári és karnagyi oklevelet szerzett. Gimnazistaként már a helyi zeneiskolában szolfézst tanított.

Tagja volt a Jókai kultúrcsoportnak, mint szereplő, énekbetanító és zongorakísérő. Évekig működött a Vegyeskarban szólamvezetőként és másodkarnagyként is. A Zeneakadémia után 1966-1973 között a székesfehérvári zeneiskolában tanított. 1973 óta a Vasvári Pál Gimnázium és Szakközépiskola ének-zenetanára. Emellett karnagya volt az MMK és a KISZÖV Primavera leánykarának, melyet országos hírű együttessé formált. Számtalan külföldi úton vettek részt Csehszlovákiában, Spanyolországban, Lengyelországban és a Szovjetunióban. Énekkarával rendszeresen szerepelt a rádió műsoraiban is.

Munkája elismeréséül 1976-ban miniszteri dicséretet, 1978-ban Szocialista Kultúráért emlékérmet, 1980-ban Székesfehérvárért emlékérmet és 1981-ben Kiváló pedagógus kitüntetést kapott. 

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi