Hrachovina (Horányi) Lajos (id.)

kikicsodaprof2

Színjátszó, rendező

(2220 Vecsés Eötvös u. 3/a). Budapesten született 1910. december 25-én és Cegléden hunyt el 1977-ben.

Tisztviselőként dolgozott a KPM-ben, a Művelődési Minisztériumban, az Országos Filharmóniánál. A Vígszínházban műszaki szakemberként tevékenykedett. Fiatal kora óta részt vett a színjátszásban. Tagja és rendezője volt a Széchényi Kultúregyesület színjátszó csoportjának is.

Tehetsége a Jókai Kultúrcsoportban teljesedett ki, amelynek 1954-ben alapító tagja és rendezője, egyik vezetője lett. Amatőr volta ellenére sok szerepében elérte a hivatásos szintet. Egyaránt kitűnő volt drámai és vígjátéki szerepekben, telt orgánuma jól érvényesült a zenés darabokban.

Felesége Kovács Janka (Vecsés, 1914. augusztus 20 – Székesfehérvár 1979) táncpedagógus volt, aki a vecsésieknek sok színdarabhoz koreografálta a táncokat, de Cica néni maga is színjátszó volt. Ő tanította a nagy bálokra a nyitó palotást vagy a bécsi keringőt, és a tánciskolája fogalom volt Vecsésen.

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi