Hrachovina Lajos (ifj.)

hrahovina lajos ifj

Előadóművész, elektroműszerész

(2220 Vecsés Eötvös u. 3/b). Kovács Janka tánctanár és Hrachovina (Horányi) Lajos tisztviselő gyermekeként Vecsésen született 1940. június 22-én.

Általános iskolai tanulmányait Vecsésen a Felsőtelepi Általános Iskolában 1954-ben, a középiskolát Budapesten az Apáczai Csere János Gyakorló Gimnáziumban végezte el. Felsőfokú gyártásszervezői és vezető tanfolyamot, majd előadóművészi tanfolyamot végzett és működési engedélyt kapott.

Az ML esti egyetem művészeti tagozatán filozófia-esztétika végbizonyítványt kapott. 1960-1991 között a Telmes Műszeripari Szövetkezetben műszerész, majd csoportvezető, anyagbeszerző és raktárvezető volt.

Családi örökségként édesapjától, id. Hrachovina (Horányi) Lajostól örökölte a versek és a színpad szeretetét. Kitűnő orgánumú színjátszó és szavalóművész, több verseny ünnepelt győztese volt. Ő is a Jókai Kultúrcsoportban nevelkedett. Sokáig a vecsési József Attila Művelődési Ház népművelőjeként tevékenykedett.

Ifjú korában 1954 és 1966 között a helyi kézilabda csapatban játszott. Vecsés kultúrájáért kifejtett munkásságát Szocialista Kultúráért (1980), Vecsésért Emlékplakett (1986), Vecsés Kultúrájáért (1997), Róder Imre díjjal (2001) és 2006-ban Pro Urbe díjjal ismerte el településünk vezetése.

Jelentős szerepe volt a Fal nem épül ember nélkül c. vecsési rockopera 2011. évi sikerében, amelyben a narrációs szövegeket ő mondta el, és a fia énekszámait is vastaps követte.

Idős korában és betegségével küszködve sem mondott nemet, ha nagyközségi vagy városi rendezvényeken szavalatra, narrációs feladatokra kérték fel. Sőt a Kisspista Színház aktív tagjaként sok darab sikerében vállalt nagy szerepet.

Horváth Ildikóval kötött házasságából két gyermek született: Ildikó és András.

2015-ben hunyt el Vecsésen.

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi