Ináncsi Zsigmondné Dein Emma

inancsi zsigmondne

Óvodavezetó-helyettes

(2220 Vecsés Kellner dr. u. 16). Monger Mária pénzügyi előadó és Dein Márton lakatos gyemekeként 1952. november 30-án született Vecsésen.

Általános iskolai tanulmányait a Felsőtelepi Általános Iskolában 1967-ben fejezte be, majd 1971-ben Budapesten a Szent László Gimnáziumban érettségizett. 1973-ban a kecskeméti Óvónőképző Intézet budapesti tagozatán óvónői oklevelet, és 1998-ban Sopronban a Benedek Elek Főiskolán nemzetiségi óvodapedagógusi oklevelet szerzett. 2006-2007-ben Vácott az Apor Vilmos Katolikus Pedagógiai Főiskolát végezte el és óvodavezetői szakvizsgát tett.

1973-ban kezdett nemzetiségi óvónőként dolgozni a Kisfaludy utcai óvodában. (A Kisfaludy utcai Óvodában már 1971-től megkezdődött a német nemzetiségi nyelvoktatás egy bejáró óraadó közreműködésével, de a Falusi óvodában politikai okokra hivatkozva a község párt és állami vezetése nem engedélyezte a német nyelv oktatását, mint ahogy az ottani iskolában sem.)

1983-tól 2011-ig, a nyugdíjazásáig óvodavezető-helyettes és nemzetiségi mukaközösség vezető volt. A Deutscher Kalender-ben, a Neue Zeitung-ban és a Vecsési Tájékoztatóban rendszeresen publikál a nemzetiségi óvodai nevelésről, a Kisfaludy utcai Óvodáról, a vecsési nemzetiségi szokásokról. A legjobban azonban a gyerekek között érezte magát, akikkel kölcsönösen szerették és tisztelték egymást.

Megszállottan büszke a sváb nemzetiségére és a szülővárosára, ahol a felmenői és az ő családja is élhet. Azt vallja, ahogy az idősek énekelnek, úgy dúdolnak a fiatalok és a gyermekek is (Wie die Alter singen, so zwitschen auch die Jungen.) Az óvoda csoportjaival rendszeresen részt vett Vecsés város rendezvényein és a német nemzetiségi óvodai találkozókon.

Munkásságát 1996-ban településünk vezetése Vecsés Ifjúságának Neveléséért és Oktatásáért díjjal ismerte el. 2009-ben a Pestmegyei Német Nemzetiségi Önkormányzattól ’Az év német óvodapedagógusa’ kitűntető címet kapta. Tagja a Vecsési Német Nemzetiségi Önkörmányzatnak és az önkormányzat kulturális bizottságának.

Ináncsi Zsigmond BM alkalmazottal kötött házasságából egy gyermekük született, Tünde. Szabadidejében szívesen olvas, kertészkedik és zenét hallgat. 

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi