Juhász Mária Anomináta

kikicsodaprof2

Apáca, nővér


1926-1942 között a felsőtelepi leánypolgári iskola ének- és zenetanára az egykori zárdaépületben. Az ifjúsági misék kántora. Az iskola énekkara éveken át minden vasárnap más-más, az ünnephez alkalmazkodó kórusműveket adott elő két és három szólamban. Hatalmas munkát igényelt a mindig távozó negyedik osztályosok pótlása. A leánykar nemcsak a vecsési egyházi, hanem világi ünnepeken is nagy sikerrel szerepelt. Az iskolában zongoratanítás is folyt.

Munkássága maradandó nyomot hagyott a község zenei-kulturális életében. Tanítványai az egyházi és világi énekkarok megbízható, lelkes tagjai lettek, akik tőle tanulták meg a közös éneklés szépségeit és örömeit.

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi