Kordás Sándor

kordas sandor

Fafaragó művész

Repülőtéri alkalmazott, fafaragó művész, (2220 Vecsés Ágoston u. 28). Novák Mária és Kordás Antal gyermekeként Kiskunfélegyházán született 1962. november 29-én.

Az általános  iskolát Vecsésen,  a szakmunkásképzőt Budapesten végezte. 1993 óta Budapesten a Liszt Ferenc repülőtéren az AFM Kft. Speciális FM csoportjában dolgozik. 1964 óta él Vecsésen.

Gyermekkorától érdekli a képzőművészet. Az 1990-es évek elejétől foglalkozik fafaragással, csuhézással, linómetszéssel s egyéb művészeti technikákkal. Főleg a népi fafaragás áll közel hozzá. Az ország számos területén csoportos és országos kiállításon is részt vett, több alkotása köztereken áll. Megfaragta már a köpülő asszony, a borfejtő ember, a betyárok, pihenő asszonyok portréját, toronyórás templomok sziluettjét, sajátos életfát és feszületet, az Erzsébet téren álló kopjafát, a fővárosi Orczy Kert öt kopjafáját, a vecsési Ikarusz vadászház vadászjelenetes kopjafáját, a Halmi-telepi Általános Iskola Tegnap Iskolája alkalmi gyűjteményének táblaképét, és sok más dolgot. 1997 óta vesz részt alkotásaival helyi és országos tárlatokon. Rendszeres résztvevője az Országos Amatőr Képzőművészeti Kiállításoknak, amelyek keretében ott voltak alkotásai a Budapesti Kongresszusi Központban, Bényén, Balatonlellén. Számos alkalommal kiállított már Vecsésen, a monori körzet több településén és Érden. Rendszeres résztvevője az Amatőr Artium Országos Képző- és Iparművészeti Tárlatoknak.

A KIOSZ Budapesten tartott Országos Kiállításán, és az Olaf Palme Ház Amatőr Artium tárlatán is sikeresen szerepelt. 2006 márciusában Gyálon, Vecsésen és Felsőpakonyban a Szomszédolás c. tárlaton mutatta be fafaragásait. 2008 őszén Erdélyben, Marosvásárhelyen a Maros megyei képzőművészeti kiállításon egy csoporttal képviselték városunkat. 2009 májusában az Amator Artium Eszencia Tárlaton is jelen volt alkotásaival a Vajdahunyadvárban, majd 2011 augusztusában a XX. Amatőr Artium Országos Képző- és Iparművészeti Tárlaton a művészet szerelmeseivel együtt mutatták be munkáikat. 2013. januárban a PeriferiArt Stúdió csoporttal Vecsésen a Munkásotthonban Arcok címmel volt látványos kiállításuk.

Ő faragta a Bálint Ágnes Művelődési Központba a vecsési és a nemzetiségi címert. Vecsés Város Önkormányzata 2000-ben a munkásságát Elismerő oklevéllel ismerte el. Gyömrei Piroskával, a Halmi-telepi Általános Iskola tanítónőjével kötött házasságából két gyermekük született: Imola Réka (1992) és Levente Sándor (2002).

Ő a vezetője Vecsésen a Gammel József Képző és Iparművészeti Körnek, és tagja a PERIFERI ART Stúdió és a 2007-ben alakult Agyaghuszárok baráti körének is. Szabad idejében fafaragással, kézműveskedéssel, íjászattal, fotózással, makett építéssel, régészeti témájú könyvekkel tölti szívesen az idejét, és a családjával kirándul. Célja az, hogy hazánk és szűkebb pátriánk: Vecsés értékeit mentse, gazdagítsa, megőrizze, és továbbadja a fiatalabb generációknak. 

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi