Labancz Borbála

kikicsodaprof2

Színművésznő

(2220 Vecsés Eötvös utca 2.) Hódmezővásárhelyen született 1930. április 26-án és Pécsett hunyt el 1990 májusában. 1943-ban került a család Vecsésre. Innen járt Pestre középiskolába.

Részt vett Vághy Kálmán vecsési, profi szintű, de amatőr színjátszó gárdájában, ahol több nagysikerű szerepet játszott (Fatornyok, Janka). Vecsésről 1949-ben költözött el és a színészi pályára lépett. A főiskolán Apáthy Imre, Ruttkai Éva, Sulyok Mária, Básti Lajos voltak a tanárai.

A főiskola elvégzése után három évre Győrbe szerződött, ahol a neves Földes Gábor volt a főrendező. Győrben többek között a Gömböc és a Kaméliás hölgy címszerepét játszotta. Innen a Kecskeméti Katona József Színházba, Radó Vilmos társulatához szerződött 1963-ig.

Kecskeméten a Földindulás, a Tanítónő, az Otelló és a Szent Johanna női főszerepét játszotta nagy sikerrel. Utóbbit Simon Zsuzsa, a budapesti Jókai Színház igazgatónője is látta és szerződtette. A Kék madár és több karakterszerep jutott neki, de nem érezte Pesten jól magát, és még abban az évben, 1963 őszén Pécsre szerződött. Minden csodálatos szerepet megkapott és eljátszhatott. 1990-ben Jászai Mari-díjat kapott. A pécsi temetőben nyugszik.

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi