Lenkey Faragó Gyula (szentkatolnai)

kikicsodaprof2

Színész

(2220 Vecsés Batthyány utca 5.) Budapesten született 1904. január 16-án és Vecsésen hunyt el 1978. május 9-én. Édesapja székesfővárosi tanár volt.

Rákosi Szidi színésziskolájába járt. Az 1930-as évektől hivatásos színészként működött a Deák Lőrinc színtársulatánál, ahol drámai szerepekben jelentős sikereket ért el. E társulattal Vecsésen is többször szerepelt. Mikor a háború a színtársulatokat is szétszórta, 1945-ben Vecsésre költözött, és innen járt be munkahelyére, a Fővárosi Bíróságra. Onnan is ment nyugdíjba.

Tevékenyen részt vett a község társadalmi életében. Községi és járási tanácstag volt több választási ciklusban, de a Hazafias Népfrontban is tevékenykedett.

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi