Légrády Noémi és Eszter

legrady noemi eszter

Népzenész testvérpár

Légrády Noémi és Légrády Eszter Arany Páva Nagydíjas népzenész testvérpár.

Noémi 1996. augusztus 23-án, Eszter 1998. június 6-án született Budapesten. Az általános iskolai tanulmányait Noémi a Gróf Andrássy Gyula Általános Iskolában, Eszter a Halmi telepi iskolában fejezte be.

Zenei tehetségüket mindkét szülői ágról örökölték. Anyai nagyapjuk, a vecsési Lojs Jenő fiatalon, Csillebércen, országos versenyen tangóharmonikával második helyezett volt, édesapjuk, Légrády Tibor pedig több hangszeren: citerán, hegedűn és dobon játszik. A szülők mindkét lányukban óvodás korukban ismerték fel a különleges adottságokat. Már iskolás koruk előtt tisztán megtanultak sok magyar népdalt énekelni. Noémire a Toldi Óvodában, Bazsóné Mezei Gabriella óvodapedagógus is felfigyelt. Eszter tehetségét a Vecsési Református Óvodában Szabolcsi Hubertné Lujzi néni is felismerte és az ő felkérésére, - a szülei és Noémi is - a Labdarózsa Népdalkör tagjai lettek.

Édesapjukat követték, amikor megkezdték citerás népzenei tanulmányaikat a Kispesti Alapfokú Művészetoktatási Intézményben. Mesterük immár nyolc éve Széles András, a Népművészet Ifjú Mestere, a Magyar Kultúra Lovagja. A szintén vecsési Borbás Nórival a Légrády testvérek alapítói a Tücsök Citera Triónak, amely minden országos népzenei versenyen közel nyolc éven keresztül csak első helyezést ért el.

Kevesen mondhatják el az ő korosztályukból, de ők igen, hogy Vass Lajos Nagydíjasok, kétszer voltak elsők a háromévente Gödöllőn megrendezett Országos Népzenei Versenyen, amelyen Eszter egyéni indulóként kétszer utasított maga mögé minden versenyzőt. Különleges énekhangjuk, kiemelkedő technikai tudásuk sorra hozta számukra a sikereket, amelyeknek sorát 2012-ben megkoronázta az Egerben elnyert Arany Páva Nagydíj, amelynek eddig az ország legfiatalabb birtokosai. Mindketten zenei pályát választottak, s céljuk a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem elvégzése, gyermekek zenei oktatása, a magyar népzenei kultúra, az ének, a citera és más hangszerek ismeretének avatott továbbadása.

Hobbijuk egyben a leendő hivatásuk is, hiszen az életüket a zene tölti ki. Noémi a székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola népi ének, citera, nagybőgő szakán, Eszter ugyanitt a citera, népi ének, hegedű szakán tanul. Mindezeken túl ifj, Szlama László, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Príma Primissima díjas hallgatója, ötödik éve tanítja kobozra Esztert, amellyel szintén kiemelkedő eredményeket értek el. Mindkét lány a vecsési zeneoktatás leendő reménysége, előadóművészként és tanárként is szeretettel várjuk őket! 

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi