Lombos (Leimeter) Márton

kikicsodaprof2

Zenész


(2220 Vecsés Hársfa u. 27) Vecsésen született 1914. október 31-én és Kircheim unter Teck-ben, Németországban hunyt el 1993-ban.

1927-től tanult zenét Karai Mátyástól, később a Leventezenekarban játszott. 1937-ben az I. Határőrezred zenekarának klarinétosa. Itt lehetővé tették, hogy a Nemzeti Zenedében tökéletesítse tudását, csiszolja technikáját.

1941-ben Kolozsvárra helyezték a 26. Gyalogezredhez. Innen rendszeres járt kisegítőként az operazenekarba Vaszy Viktorhoz. 1942-ben visszahelyezték Budapestre, a légierők zenekarához. Mint katonazenészt kivezényelték Nyugatra, ahol hadifogságba esett. A francia fogságból 1946. december 2-án tért haza.

Nyugati hadifogsága miatt B-listázták és a katonaság kötelékéből elbocsájtották. Egy évig a Javadalmi Őrség zenekarában játszott, utána gyári munkás lett. 1950-1952-ig ismét Vaszy Viktor keze alatt a Szakszervezeti Művészegyüttesben játszott. Mikor ezt is feloszlatták, a vecsési Vegyes KTSZ-ben volt anyagbeszerző. Ekkortól évekig a helyi Szalonzenekar tagja, majd az NSZK-ba távozott a kitelepített rokonaihoz. Ott is játszott a városi zenekarban és tanított a zeneiskolában. Az utóbbi időben sokszor jött Vecsésre, de 1993-ban szívinfarktusban halt meg Németországban. 

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi