Lugosi Mária (Dr.)

lugosi maria

Fogorvos, képviselő


Lugosi Márton és Fazekas Mária gyermekeként 1955. március 4-én született Vecsésen. Nagyszülei régi vecsési sváb családok leszármazottai, anyai nagymamája azonban üllői magyar családból került házasság révén Vecsésre.

Általános iskolai tanulmányait Vecsésen, az I. sz. Általános Iskolában végezte. 1973-ban a kőbányai I. László Gimnázium biológia-kémia tagozatán érettségizett, majd 1978-ban a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Fogorvostudományi Karán fogorvos-doktori diplomát szerzett.

1978-1984 között fogorvosként dolgozott Cegléden, 1980-ban a fog- és szájbetegségek témakörben sikeres szakvizsgát tett. 1984 ősze óta Vecsésen, a Szakorvosi Rendelőintézetben dolgozik fogorvosként. 1999-ben gyermekfogászatból is szakvizsgát tett, majd 2009 decemberében, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán jogi szakokleveles fogorvos szakirányú szakképzettséget szerzett.

Immár harmadszor választották meg a Lokálpatrióták Egyesületének tagjaként önkormányzati képviselőnek Vecsésen. 2010-ben a 4. számú választókerület képviselője lett FIDESZ jelöltként. Vecsés Város Önkormányzatának Képviselőtestülete mellett működő Oktatási Bizottság elnökeként, a szociális és a sportbizottságok tagjaként is részt vesz a közéletben.

Az ő képviselősége alatt megújult az összes vecsési óvoda a Kisfaludy utcában működő óvoda kivételével. 2007-ben megnyitotta kapuit a Market Central Ferihegy bevásárlópark. Átépült és kibővült a Szakorvosi Rendelőintézet. Felépült az új bölcsőde. 2013 májusában átadták az új Bálint Ágnes Kulturális Központot. E fejlődési folyamat mögött ott van az ő képviselői munkája is.

2006-tól a Német Nemzetiségi Önkormányzat tagja, s arra törekszik, hogy a német nemzetiségi hagyományokat és a német nyelvű oktatást megőrizzék és fejlesszék Vecsésen. Szerepe volt abban, hogy 2008-tól indult felmenő rendszerben a Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskolában a kéttannyelvű oktatás és abban is, hogy a Jókai utcai Tájház 2011 májusában megnyitotta kapuit.

Évek óta több közhasznú alapítvány kuratóriumának tagjaként is végez közéleti munkát.. A családján kívűl a munkája és a barátai is Vecséshez kötik. 2009. június 14-én Vecsés Egészségügyéért emlékplakettet és oklevelet kapott Vecsés Város Önkormányzatától.

Dr. Vági Istvánnal egy közös gyermekük született, Piroska (1985). Szabadidejében szívesen kirándul, magyarországi és külföldi túrákon vesz részt, és gyakran jár színházba is. 

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi