Mérai Jánosné (Erős Ágota)

kikicsodaprof2

Óvodavezető

(2220 Vecsés Mária utca 2.) Bíró Vilma és Erős Péter székely földművesek gyermekeként 1940. augusztus 3-án született a bukovinai Hadikfalván. A II. világháború alatt a család keserves kálvária után a front nyomása előtt a magyar kormány mentő akciójának keretében szekéren jutott el Bukovinától előbb a Délvidékre, majd onnan tovább a Dél-Dunántúlra.

Általános iskolai tanulmányait Palotabozsokon fejezte be 1954-ben, majd 1957-ben Pécsett az Állami Óvónőképzőt végezte el. Akkor még nem volt felvételi követelmény az érettségi a középfokú óvónő-képzésben. 1968-ban Vecsésen a Falusi Általános Iskola és Gimnáziumban érettségizett. 1977-ben vezető-óvónői, majd 1992-ben a német nyelvtanfolyamot is eredményesen végezte el.

Sombereken kezdte óvónői pályafutását, majd Bátaszéken és Bátán volt óvónő 1-1 évig. Férjhez menetele által került Vecsésre, ahol a Falusi Nemzetiségi Óvodában 35 évet szolgált vezető óvónőként, ahonnan 1995-ben óvodavezetőként ment nyugdíjba. A Vöröskereszt elnökeként végzett közéleti munkát, azonban a legjobban a gyermekeket szerette. A legszebb ajándéknak, amit az Istentől kapott, a gyermekkacajt tartotta.

Munkásságát Kiváló Munkáért elismeréssel és Miniszteri dicsérettel ismerték el. Férjével aktív szereplői voltak a vecsési énekkari kultúrának, a Vecsési Dalkörért minden lehetséges áldozatot meghoztak. Házasságukből egy gyermek született: Mérai János, aki nyomozó alezredes. 

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi