Pavella Krisztina

pavella krisztina

Népdaltanár

Pavella Krisztina népdaltanár, a vecsési Labdarózsa Népdalkör művészeti vezetője. 1977. december 25-én született Budapesten. Általános iskolai tanulmányait Bugyin végezte, majd Ócsán, a Bólyai János Gimnáziumban érettségizett. Zsámbékon szerezte meg első diplomáját az Apor Vilmos Tanítóképző Főiskola tanítói szakán, majd Nyíregyházán a Tanárképző Főiskolán az ének-magyar szakát is elvégezte.

1985-ben, az általános iskolában az osztályból kihallatszódó tiszta hangja alapján az osztályfőnöke, Kaszásné Márkus Magdolna fedezte fel a jó hallását. Azóta a Bugyi Népzenei Műhely tagja. Különböző gyerekcsoportokban zenélt és énekelt. A Pántlika Énekegyüttes tagjaként kapta meg a Népművészet Ifjú Mestere Címet. 1991-ben elvégezte a „C” kategóriás, alapfokú citeraoktatói tanfolyamot és csoportokat vezet. 1996-2001 között Pécelen, 1998-2001 között Ráckevén volt népdaltanár. 2000 óta szervez és vezet népzenei táborokat Bugyin, Örkényben, a Balatonnál és máshol. 2000-2009 között a Dohnányi Ernő Zeneiskola citeratanára, 1996 óta kisebb-nagyobb megszakításokkal Bugyin a Kazinczy Ferenc Általános Iskola és Művészetoktatási Intézmény tanítója, tanára, és népzenei tanszakainak vezetője és a Bugyi Népdalkör aktív tagja.

A ’Megmaradunk 3000’ Alapítvány vezetőjének, Szabolcsi Hubertnénak a hívására 2003-ban jött Vecsésre, ahol a Labdarózsa Népdalkör művészeti vezetője, a magyar népzenei kultúra letéteményese lett. Kovács Lászlóval, a Népművészet Ifjú Mesterével két CD-lemezt jelentettek meg „Fehér liliomszál” és „Muzsikának szép a hangja” címmel, amelyek sok óvodába, iskolába eljutottak, és ezek alapján tanítják a gyermekeknek zene anyanyelvünk értékeit. Ez azért fontos, mert mások is belátják már Kodály mondásának bölcsességét, hogy a „Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.” Számos tévé és rádiófelvétel készült már vele és a vecsési Labdarózsa Népdalkör anyagából 2010-ben és 2012-ben CD - lemezt is készítettek. A KÓTA (Kórusok Országos Szövetsége) és a Vass Lajos Népzenei szövetség által megrendezett országos versenyeken szóló énekével háromszor nyerte el az Arany Páva Díjat. A ’Megmaradunk 3000’ Alapítvány vecsési Labdarózsa Népdalkörével is Arany Páva díjat és Kiemelt Nívódíjat kaptak három alkalommal.

A tanítást és a tanulást tekinti szívügyének. Meggyőződése, hogy „Az igazi kincsek csak a szellemiek. Ezeket szét lehet osztani anélkül, hogy veszítene vele az ember; sőt növekszenek, ha szétosztjuk őket. Arra kell törekednünk, hogy ilyen gazdagságra tegyünk szert.” Azt tervezi, hogy az ELTE-n a mesterképzést is elvégezze és a Liszt Ferenc Zeneakadémián Citeratanári diplomát szerez. Pest megyei népzenei tevékenységéért a Megyei Önkormányzat kitüntetését kapta.

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi