Szabó Gyula

kikicsodaprof2

Színművész

Alsójárán született 1883. január 31-én és Budapesten hunyt el 1962. augusztus 18-án. Kolozsvárott érettségizett, majd a Mezőgazdasági Akadémia hallgatója lett. Színházi élményei azonban a színpad felé vonzották. Pestre utazott, ahol a Nemzeti Színház Akadémiáján Csortos Gyula osztálytársával együtt színi növendék volt. Szobáját Mály Gerővel osztotta meg. 1903-ban kapott működési engedélyt. Működési színhelyei: Győr, Cegléd, Szentes, Arad, Kalocsa, Nagyvárad, Debrecen után a budapesti Magyar és Városi Színház volt.

Az 1930-as évek elején Vecsésre költözött, és a Zrínyi utcai Kóczián féle házban lakott a családjával. Innen járt be a színházba és a filmgyárba. Vecsésen mindvégig patrónusa volt az Andrássy-telepi színjátszóknak, de ő maga is többször fellépett jótékony célra. A háború után, Cegléd és Szolnok a jelentősebb állomásai. Már 71 éves volt, amikor a Nemzeti Színházhoz szerződtették és eljátszhatta a Volpone főszerepét. Számtalan színdarabban és sok filmben szerepelt epizodistaként. Karakteres figuráját szerették a rendezők. Egy filmfelvétel közben kapott napszúrást, ami végzetes volt számára.

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi