Szalay István

Szalay István

Iskolaigazgató

Vasadon született 1923. december 20-án és Vecsésen hunyt el 2010-ben. Tanítói oklevelét 1943-ban szerezte a Nagykőrösi Református Tanítóképzőben. 1943. július 1-től tanyai, falusi iskolákban tanított. 1947-ben Vasadon megszervezte az általános iskolát. Innen Monorra helyezték, ahol részt vett a közgazdasági technikum és gimnázium megszervezésében. 1952-ben Budapesten, a Pedagógiai Főiskolán megszerezte a magyar-orosz tanári diplomát és középfokú nyelvvizsgát tett angolból és németből is. 1955-1957 között a Monori Járási Tanács oktatási osztályát vezette.

1957. augusztus 16-tól az akkor uralkodó párt, az MSZMP javaslatára nevezték ki dr. Cservinka Jenő örökébe a vecsési falusi iskola igazgatójává. Az állandó anyagi, ellátási nehézségek ellenére 1964-ben a falusi iskolában esti tagozatos gimnáziumot kezdeményezett, amely aztán Spengler Györgyné irányításával, a helyi párttitkár akadékoskodása ellenére, 10 éven keresztül, sok-sok vecsési fiatalnak és felnőttnek tette lehetővé, hogy helyben szerezzen érettségi bizonyítványt. 1972-től 1984 évi nyugdíjazásáig a halmi-telepi iskola igazgatóhelyettese és orosz tanára volt, de az akkori ún. ’élcsapat’ embereként tanított a felsőtelepi iskolában is. Ott fejezte be 1993-ban ötven éves pedagógusi pályafutását. A jubileum alkalmából megkapta az Arany Diplomát a már meglévő Oktatás Kiváló Dolgozója kitüntetés mellé. Öt évtizedes működése alatt segítséget nyújtott a népművelési munkásoknak is. Felesége, Földváry Klára 1960. augusztus 1-től a nyugdíjazásáig 1991. november 15-g volt a vecsési Oktatási Intézmények Központi Konyhájának vezetője. Működése alatt épült meg az új 1600 személyes konyha, amelynek a berendezése és üzembe helyezése az irányításával történt.

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi