Szalontai János

szalontai janos

Felelős szerkesztő

1951. október 8-án Vecsésen született. Iskoláit Vecsésen és Budapesten végezte, majd nyomdai dolgozó volt. 1998-tól egyéni vállalkozó.

A hatvanas években Vecsésen, majd Monorierdőn futballozott, de több sérülés miatt korán abbahagyta a versenyszerű sportolást. Pártonkívüliként 1980-1985 között tanácstag volt Vecsésen. 1988-ban belépett az akkor alakuló Magyar Demokrata Fórumba, amelynek országos és helyi alapító tagja. Az MDF-nek 1999-ig volt tagja, azóta pártonkívüli. Aktív közéleti emberként egyik vezetője volt 1989-ben a helyi rendszerváltozás előkészítésének, az akkori tanácsi vezetéssel az egyeztetésnek. 1990-ben tagja lett az első szabadon választott vecsési önkormányzati testületnek, amelyben az Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság elnöke volt. Nevéhez fűződik a Vecsés Tájékoztatásáért Közalapítvány és a Vecsés Közbiztonságáért és Közrendjéért Közalapítvány megalapítása, valamint az első testület Szervezeti és Működési Szabályzatának kidolgozása. 1994-től visszavonult a politikai közélettől.

1996-ban tagja lett az akkor alakuló Orbán Balázs Erdélyi Körnek, amelynek 2000-től a mai napig alelnöke. Részese volt a millenniumi János Vitéz daljáték színrevitelének, amely nyomán ismét új lendületet kapott Vecsésen a színjátszás és a magyar kultúra ápolása. 2003-tól tíz éven át a Vecsési Tavaszi Fesztivál főszervezője volt, amelyet a magyar kultúra jegyében rendeztek meg, és ahol a nemzeti kultúra határon belüli és túli kiválóságai léptek fel a vecsési közönség előtt. E rendezvény nagy szerepet játszott az erdélyi Gyergyószárheggyel kötött testvérvárosi kapcsolat ápolásában, továbbfejlesztésében. 2001-ben a vezetésével és irányításával alakult meg a Vecsés TV, amelynek 2006 nyaráig a főszerkesztője volt. Heti egy órában adtak műsort a város történéseiről a térségi csatornán.

2005-ben elképzelései szerint – az erdélyi kör közreműködésével és közadakozásból - készült el a Megmaradás Emlékmű. Azóta június 4-e már az Összetartozás Napja lett, és ezen a napon az emlékmű előtt emlékezik a szétszabdalt Magyarországra a város polgársága. Felkérésre 2004-től a vecsési férfi kézilabda szakosztály vezetője lett, amit 2010 végéig töltött be, s azóta vezetőségi tagja. A vecsési csapat akkor került fel az NB. II-be, ahol a mai napig meghatározó szerepet játszik és a bajnoki cím esélyese.

Fiatalon lett a Pest Megyei Hírlap (1967), majd a Népsport (1971) munkatársa. A rendszerváltáskor a Vecsési Hírlap című újságban publikált, majd 1993-1994-ben a Vecsési Krónika, 1998-ban a Vecsési Polgári Lap című újságot hozta létre és szerkesztette.

1999-ben bízta meg az önkormányzat, a Vecsési Tájékoztató című, ingyenes újság szerkesztésével, amelyet a mai napig ellát. Az addig átlagosan 14 oldalon megjelenő, fekete-fehér kivitelű, 2500 példányszámú, bevételt nem termelő újságból 28 oldalas, dupla példányszámú, a kiadási költségeinek felét fedező újságot készített. A VT ma 32 oldalon, teljesen színes külsővel 7300 példányban jelenik meg, tetemes bevétel mellett. Ez idő alatt több tematikus újság – Vecsési Hónaplapozó, Vecsési Sport és a Vecsési Tükör – szerkesztését és kiadását bonyolította.

2007-től az évente megjelenő Vecsési Kalendárium városi évkönyv szerkesztési és kiadási munkálatait látja el, és több szépirodalmi könyvnek is ő volt a kiadója. Az Andrássy-telep Gyermekeiért Alapítvány és a Vecsés Média Alapítvány alapítója. A Vecsés Közrendjéért és Közbiztonságáért Közalapítványnak az alapítása után (2001-2006) elnöke volt, azóta kuratóriumi tagja. A Vecsés Férfi Kézilabda Sportjáért Alapítvány kuratóriumi tagja. Tagja a Vecsési Borbarátok Egyesületének. Ladoneczki Erzsébettel 1975-ben kötött házasságot, amelyből két gyermeke született: Csaba János (1981) és Ildikó Veronika (1986). Csaba fiától egy unokája, Nóra Csenge született. Szabadidejében szívesen kirándul, olvas, kertészkedik, sportprogramokat látogat, és az unokáival foglalkozik. 

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi