Tamás Eszter

tamas eszter

Kémiatanár

Tamás Eszter kémiatanár, a TAMAG bt. ügyvezetője Kolozsvárott született 1940. január 2-án. Elemi iskoláit szülővárosában végezte, majd Kolozsvárott a III. sz. Leánylíceumban érettségizett. A Babes-Bólyai Tudományegyetem fizika-kémia szakán 1964-ben szaktanári diplomát szerzett. 

1964-68 között Bágy település általános iskolájában volt kémiatanár. 1967-74 között a tordai Közép- és Főiskolai Oktatási Centrum kémiatanára. 1974-90-ig egy 13 tagú romániai tanárközösség tagjaként Afrikában, Belga-Kongóban dolgozott kémiatanárként.

Hazaérkezése után áttelepült Magyarországra, Harkányba, aztán Abonyba, majd a férje halála után a vecsési Küküllői utcában épített házat. A fiával megalapította a TAMAG Bt.-t, amelynek ő az ügyvezetője. Európai és magyarországi szabadalmak tulajdonosa. A bt. társtulajdonosaként jelentős nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik. Férjével, Tamás Sándor, állategészségügyi technikussal Afrikában gyűjtött gyógynövényekből gyógyhatású teakészítményeket állítottak össze, amit a fiával ma is készítenek és forgalmaznak. Ez a teakeverék az embereknek és az állatoknak is segít a betegségek leküzdésében. 2008-ban Sanghajban az Euphorbia birta tartalmú Tafedim gyógyteájukért a világ feltalálói között ezüstérmet kapott, amelyről az ECHO TV is készített vele riportot. A bélrendszeri problémák leküzdésére alkalmas, antibakteriális hatású, a kezdő daganatos betegségekre is ajánlható tea már több emberen segített.

Az erdélyi szülőföld iránti hűséggel szép látványosságnak is beillő, hatalmas és szépen díszített székely-kaput építettek a Küküllő utcai telkükön, ahol a gazdagon megmunkált fafelületre saját életének rövid történetét is felrótták: Szülőföldem Erdély, hazám Magyarország és életem Afrika. A Magyar Feltalálók Egyesületének tagja. Házasságukból egy gyermek született. Szabadidejében szívesen olvas és állataival foglalkozik. 

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi